Leasing, pe înțelesul tuturor
Cum? Leasing-ul nu e doar pentru mașini?!
Nu, nu e.
Hai să începem cu începutul.
Leasing-ul este, în primul rând, o modalitate de finanțare pentru cumpărarea de bunuri de folosință îndelungată (mașini, echipamente, imobile). Astfel, îmbină închirierea unui bun cu un credit ipotecar sau auto.
În operațiunea de leasing sunt implicate 3 părți:
- beneficiarul contractului de leasing sau cel care va utiliza bunul
- compania de leasing, proprietarul de drept al bunului ce face obiectul contractului de leasing și care îl va închiria beneficiarului dar care va asigura și resursele necesare pentru ca el să fie cumpărat și transferat către beneficiar
- vânzătorul, producătorul sau proprietarul bunurilor, care vinde către compania de leasing
Companiile de leasing sunt companii non-depozitare, diferite ca natură de ceea ce reprezintă băncile. Sursa capitalului acestora este piața de capital (obligațiuni sau acțiuni pe care companiile de leasing le listează în nume și pe cont propriu) sau refinanțări de la bănci sub formă de credite de afaceri. Companiile de leasing acționează în nume și pe cont propriu atunci când achiziționează bunul de folosință îndelungată de la producătorul acestuia. El o face însă la recomandarea beneficiarului și comunică permanent cu acesta.
De câte tipuri sunt operațiunile de leasing?
Leasing financiar - derulat cu scopul cumpărării în timp a bunului care face obiectul contractului.
Leasing operațional – simplu contract de închiriere, beneficiarul nefiind neapărat interesat de achiziționarea bunului pe care l-a închiriat de la compania de leasing.
De ce aș face un leasing?
Leasing-ul are avantajul că beneficiarul nu trebuie să cumpere cu banii jos un bun de folosință îndelungată. Le vei plăti în timp, prin taxa de leasing, similar ratelor la bancă. La final ai trei opțiuni (dacă vorbim de leasing financiar): să cumperi bunul la valoarea reziduală (achitând suma rămasă), să îl reînchiriezi sau se reziliezi contractul.
Leasing-ul este foarte util persoanelor fizice, dar și companiilor mici, care nu sunt eligibile pentru un credit, dar și o formă de susținere a vânzărilor pentru companiile care produc bunuri de folosință îndelungată. Leasing-ul oferă protecție celor care se tem de riscul de uzură morală (exemplul celor care lucrează în domeniul IT&C și care preferă să închirieze în leasing tehnologia în loc să o cumpere cu banii jos).
Care este diferența dintre o finanțare prin leasing și una prin credit?
Foarte mulți oscilează între chirie și rată la bancă. Leasing-ul este ceva între cele două. Are și ceva din credit, și ceva din contractul de închiriere.
Cât de mare este rata de leasing? Cum se calculează?
Rata de leasing sau taxa de leasing include o parte din valoarea bunului închiriat prin leasing, dobânda și costul asigurării bunului. Ca și rata la bancă, și rata la leasing trebuie să se încadreze în venitul tău. În taxa de leasing este foarte important, ca și la credit, cât de mare este avansul.
La ce trebuie să fiu atent când închei un contract de leasing?
Cel mai important lucru care trebuie avut în vedere ține de ce costuri sunt incluse în taxa de leasing, cât de mare este avansul și cât de mare este valoarea reziduală de la final, de drepturile și obligațiile părților din contractul de leasing, ce garanții suplimentare sunt solicitate de compania de leasing și dacă sunt solicitate.
Take-away
Leasing-ul este un contract de închiriere a unui bun pe o perioadă determinată, la final chiriașul având dreptul să cumpere bunul la valoarea sa reziduală (valoare rămasă după plata “chiriei” pentru bunul respectiv);
Leasing-ul se referă la finanțarea achiziției de bunuri de folosință îndelungată (autoturisme, transporturi & logistică, echipamente construcții, imobile) sau pentru dezvoltarea unei afaceri (achiziția de echipamente, transfer de tehnologie etc);
Există două tipuri majore de leasing: leasing financiar și leasing operațional
Leasing-ul financiar este cel în care se dorește cumpărarea bunului la finalul perioadei de închiriere de către beneficiarul contractului;
Leasing-ul operațional este o operațiune simplă de închiriere, fără ca beneficiarul să fie real interesat de achiziția bunului după perioada de închiriere;
Leasing-ul financiar are 3 opțiuni la final: cumpărarea bunului la valoarea reziduală, prelungirea contractului de închiriere, rezilierea contractului.
Leasing-ul operațional are doar două opțiuni: prelungirea contractului de închiriere sau rezilierea lui.