De ce economisim?

0%

E foarte posibil să crezi că le știi pe toate despre cum să pui bani deoparte sau ai tot încercat, dar nu prea îți iese. Te invităm să dai scroll mai jos și o să fii mai pregătit în situațiile neprevăzute, pentru zilele bune și pentru cele mai puțin bune.

De ce să economisesc pentru viitor când pot să-mi trăiesc viața la maxim acum?

Veșnica întrebare care-și găsește răspunsul tot la tine. Știi deja că există situații neprevăzute – și de bine, și de mai puțin bine. De aceea e bine să ai mereu o plasă de siguranță la care să apelezi oricând ai nevoie. Fă un exercițiu de imaginație și vezi versiunea ta de peste câțiva ani, mulțumindu-ți că te-ai gândit încă de pe acum la economisit. Și mai e ceva. Pe lângă viitor, e bine să te gândești și la cei dragi ție. Nu știi niciodată când îți vor cere ajutorul și ar fi bine să le răspunzi cu da, nu-i așa?

Take Away

Trăiește în prezent, dar gândește-te și la viitor.

Nu te gândi doar la tine, gândește-te și la cei dragi ție.

Cât de ușor este să economisesc?

Teoretic, e simplu. Practic... Îți pare cunoscut scenariul următor?

Pui bani deoparte în fiecare lună, dar apoi apar tot felul de tentații în prezent care te fac să uiți de viitor. O invitație într-un city-break, perechea de sneakers preferată e la reducere și tot așa. Uneori nu numai că nu mai pui bani deoparte, dar intri și în contul de economii cu promisiunea că e ultima dată.

E nevoie de disciplină pentru a renunța la o plăcere din prezent pentru viitor. Și de multă răbdare. Pentru că trăim în prezent, acesta pare cel mai important. Și este. Dar nu putem neglija viitorul.

Tot zicem că vrem să fim independenți financiar. Să fii independent/ă nu înseamnă doar să trăiești din banii tăi, ci să poți avea grijă de tine și de cei dragi ție și în viitor. Să fii responsabil/ă. Da, sună plictisitor. Nu se compară cu senzațiile din prezent, dar asta face parte din procesul de maturizare. Nu este neapărat plăcut, dar e necesar.

Take Away

Ia un borcan și pune-l pe masa din bucătărie, la vedere. Economisește în el zi de zi. Pune orice sumă, nu contează dacă e mică sau mare.

Și apoi observă: cât de ușor îți e să pui acei bani în borcan? Cât de greu te abții să nu iei din borcan din banii economisiți?

Răspunsurile la aceste întrebări o să spună multe lucruri despre cum te raportezi la economisit.

Pentru ce economisesc?

Pentru viitor. Și el e făcut din situații neprevăzute, pe care le poți anticipa printr-un cont de economii. Ce înseamnă situații neprevăzute? O problemă de sănătate (a ta sau a cuiva drag ție), o inundație, o defecțiune, ceva de reparat prin casă. Sau, ca să ne gândim și la cele bune: mutatul împreună, căsătoria, venirea pe lume a unui copil, o călătorie neplanificată, un cadou surpriză și tot așa.

Mai sunt și bunurile de folosință îndelungată care costă mai mulți bani și pe care nu ți le permiți dintr-un singur salariu/venit lunar. O mașină, un laptop, un anumit echipament etc. Pentru ele e nevoie să pui bani lună de lună.

Un alt aspect al situațiilor neprevăzute este pierderea locului de muncă și implicit a salariului/venitului lunar în timp ce tu ai cheltuieli care nu pot fi amânate: rată, întreținere, facturile de utilități etc.

Cât ar trebui să economisesc?

Doar tu știi cel mai bine 😊

Fă un calcul: care este venitul meu și care sunt cheltuielile. Diferența se poate duce către economii. Ca exercițiu, gândește-te care ar fi suma necesară pentru a susține pentru o perioadă cheltuielile tale necesare sau de câți bani ai avea nevoie să cumperi ceva ce ai nevoie, dar nu ai suma integrală.

Și mai practic - dacă vrei să-ți cumperi un laptop care costă 5 000 lei și ai un venit de 4 000 lei/lună, va trebui să faci un buget cu toate cheltuielile, să le prioritizezi (la ce poți renunța, la ce nu). Apoi calculează câți bani poți pune deoparte pentru a lua laptopul și câte luni ar dura.

Unde păstrez economiile?

Când te gândești să economisești sau dacă o faci deja, ia în considerare următoarele trei aspecte:

#1: Siguranța 

Banii economisiți trebuie să fie în siguranță astfel încât să nu riști să-i pierzi sau să uiți pe unde i-ai pus.(asta dacă economisești în bani cash, puși deoparte prin casă sau prin alte locuri). De asta ar fi cel mai bine să ai un cont de economii.

#2 Accesul facil și rapid

Când ai bani deoparte pentru situații neprevăzute, e bine să ai acces rapid și ușor la ei. Tot din acest motiv ar fi bine să ai un cont la care poți apela rapid și ușor, oricând ai nevoie.

#3 Efortul de a gestiona economiile

Gestionarea economiilor îți poate da bătăi de cap, mai ales atunci când sumele păstrate sunt mai mari (vrei să-ți cumperi o mașină, de exemplu) sau când vrei să păstrezi economiile în mai multe monede, nu doar în lei.

Este important să știi mereu cât ai economisit, cât mai ai de economisit și cum păstrezi banii cât mai în siguranță. 

Oare alții economisesc mai bine?

Take Away

Vremea banilor “la saltea” a cam trecut.

Evaluează toate opțiunile din piață și alege-o pe cea care este cea mai potrivită pentru tine.

Sigură, cu acces rapid și ușor de gestionat.