• Acasă
  • / Credite, pe înțelesul tuturor

Credite, pe înțelesul tuturor

0%

Știi care e diferența dintre card de debit și card de credit?

Da, știu. 🤓

Perfect, atunci poți să citești în zig-zag următoarele paragrafe până la creditul de nevoie personale.

Nu, nu prea știu exact. 🤭

Ești fix unde trebuie. Hai să le luăm pe rând.

Debit sau credit?

Cardul de debit este cardul asociat unui cont bancar (cont curent).

Cardul de credit oferă un credit în contul tău curent.

Cardul de debit

Ca să ai un card de debit trebuie ca mai întâi să-ți deschizi un cont bancar (cont curent).

Banii din acest cont pot fi administrați prin cardul de debit. Este practic instrumentul prin care îți poți folosi banii din cont oricând ai nevoie. 

Ce poți face cu un card de debit?

Poți încasa bani din diferite activități - încasarea salariului, de exemplu.

Poți face plăți (fără comision) - plata facturilor, shopping online etc

Poți face transferuri – să împrumuți un prieten, să trimiți bani cuiva.

Să retragi bani de la bancomat - atunci când ai nevoie de bani cash. 💸

Unele carduri de debit au opțiunea numită descoperire de cont. Prin această opțiune, banca te poate împrumuta (suma depinde de venitul tău și de alți factori) atunci când vrei să faci o plată și nu ai în cont suma necesară. Acest tip de credit are o valoare foarte mică, este limitat ca perioadă și poate avea o dobândă mare.

Cardul de debit costă?

De cele mai multe ori, pentru contul curent al persoanelor fizice, băncile nu percep comisioane de deschidere a contului și nici comisioane de administrare. ✔

Operațiunile făcute prin contul curent (transferuri, plăți, retrageri de numerar) pot fi însă comisionate.

Ce este cardul de credit?

Cardul de credit oferă un credit în contul tău curent. Uneori, nu-ți ajung banii pentru o situație neprevăzută sau pentru ceva ce trebuie să cumperi dintr-un motiv sau altul. Și atunci îți faci acest card de credit. 🛒

Cardul de credit are, la emiterea lui, o sumă de bani (un plafon de credit) din care poți folosi integral sau în rate, creditul pus la dispoziție de bancă. Cardul de credit este folosit cu precădere pentru plăți sau pentru retrageri de numerar.. Când faci o plată cu cardul de credit poți beneficia de rate, adică de o rambursare în mai multe tranșe a creditului acordat prin cardul de credit. 

Alegerea ca rambursarea să se facă integral sau în rate este importantă pentru calculul soldului la final de lună (cât credit ți-a acordat banca), în funcție de care apoi se calculează dobânda datorată băncii. Mai mult, unele bănci pot oferi un număr de rate fără dobândă calculată pentru credit, în funcție de suma totală a cumpărăturilor pe credit făcute cu cardul. 💳

Ce este un credit de nevoi personale?

Creditul de nevoi personale este un credit de consum acordat în sumă mult mai mare decât creditul pe care îl poți accesa prin cardul de credit (sumele pot fi și de 10 ori mai mari).

Totodată, scadența creditului este și ea mult mai mare, putând ajunge până la 5 ani. El nu funcționează, de regulă, ca o linie de credit, ci ca un credit efectiv. Unele bănci pot impune și o sumă minimă atunci când acordă acest credit.

De regulă, acest credit are o dobândă fixă, nivelul dobânzii depinzând de veniturile tale: cu cât prezinți un nivel de risc ridicat pentru bancă, cu atât mai mare va fi dobânda. Pentru valoarea totală a creditului contează și dacă ai alte credite și cât de mare este rata cumulată la aceste credite (există o limită impusă prin reglementări peste care băncile nu pot trece). Pentru a-l obține trebuie să faci dovada că ai venituri stabile. De regulă, acest credit vine la pachet și cu asigurare de viață și cu asigurare de șomaj.

Banca nu restricționează destinația acestui credit, îl poți folosi pentru orice tip de nevoie personală, inclusiv pentru a refinanța alte credite de consum contractate anterior.

Exemplu:

Nevoile personale pe care le poate acoperi creditul de consum pot fi: rezolvarea unei probleme de sănătate (o operație, un tratament mai costisitor), renovarea unei locuințe, achiziționarea unei mașini, acoperirea unor cheltuieli de educație (taxă de studiu pentru un curs) etc.

Să-mi iau sau nu un credit?

Depinde. Hai să luăm în considerare următoarele:

#1: Un credit trebuie întotdeauna restituit băncii, în termenii și condițiile stabilite. Creditul are la bază un contract cu drepturi și obligații de ambele părți implicate;

#2: Creditul are mereu un cost – dobânda, care adaugă valoare în plus la tot ceea ce cumperi pe credit. Cu cât restitui banii mai târziu cu atât valoarea care se adaugă cumpărăturilor inițiale crește;

Tu îți cunoști cel mai bine situația așa că tu știi cel mai bine răspunsul.

Siguranța cardurilor tale

Nu da nimănui datele cardului tău. 

Păstrează cardul într-un loc sigur pentru a evita deteriorarea sau pierderea lui. 

Nu spune nimănui PIN-ul tău sau alte date confidențiale.

Mare atenție la cumpărăturile online unde trebuie să introduci datele cardului. Verifică autenticitatea vânzătorului și adresa URL, pentru a te asigura că începe cu „https://”. Acel “s” de la sfârșit arată că acea conexiune este sigură.

Nu-ți împrumuta cardul, nici măcar persoanelor cunoscute.